GVB zal zich, net als andere vervoerders in de OV-sector, tot een veranderlijke toekomst moeten verhouden. Een toekomst met ander reizigersgedrag. Een toekomst ook met meer mensen in Amsterdam: de stad groeit volgens prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving en het CBS nog voor 2030 naar meer dan 1 miljoen inwoners. Een groot deel van hen maakt gebruik van het OV. HIernaast staan diverse andere ontwikkelingen: het verloop van de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de energiecrisis, de klimaatcrisis, de maatschappelijke onrust en de krappe arbeidsmarkt. De toekomst is onvoorspelbaarder dan ooit.
Wel is zeker dat het OV een belangrijk middel is om de bereikbaarheid van nieuwe woningen te garanderen, de leefbaarheid in steden te verbeteren, klimaatdoelen positief te beïnvloeden en mobiliteit voor iedereen op een toegankelijke en schone manier te kunnen bieden. In die zin is het OV een groeisector.
Partners
Samenwerken is essentieel om de komende jaren het behoud van OV in lastige financiele tijden mogelijk te maken. We mogen ons gelukkig prijzen met een sterke samenwerking met onze belangrijkste partners, Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Gezamenlijk maken we keuzes die aansluiten bij de veranderende markt. We werken aan een netwerk dat past bij een autoluwe stad, waar plek is voor (elektrisch) fietsen, lopen en deelvervoer.
Dat beleid krijgt ook plek in de nieuwe concessie, waarover we in gesprek zijn met Vervoerregio Amsterdam. Het principebesluit om de concessie onderhands te gunnen staat nog steeds, al heeft de coronapandemie voor enige vertraging gezorgd. Als alles volgens plan verloopt, gaat de nieuwe concessie in 2025 in.
Voorwaarde is en blijft dat het kostenniveau van GVB marktconform is. Daarin ligt de komende jaren een belangrijke taak: in uitdagende tijden is kostenbewustzijn een prioriteit. We moeten daarbij ook rekening houden met de effecten van factoren die we niet zelf in de hand hebben, zoals geopolitieke ontwikkelingen die invloed hebben op het aantal toeristen dat Amsterdam bezoekt, of de gestegen energieprijzen. Ook het hoge ziekteverzuim speelt ons parten vanwege de hoge kosten. Met diverse programma's werken we aan het terugdringen van het verzuim en de duurzame inzet van onze medewerkers. De komende jaren zetten we vol in op verdere kostenbesparing op alle gebieden.
TVOV
De afgelopen jaren, sinds het begin van de coronacrisis, kon GVB blijven rijden en varen dankzij de hulp van de overheid, in de vorm van de landelijke regeling Beschikbaarheidsvergoeding Openbaar Vervoer (BVOV). Toen het einde van de coronacrisis in zicht kwam, kondigde de overheid aan de BVOV stop te zetten. Dit zou in 2023 leiden tot een enorm financieel gat, waardoor de dienstregeling flink zou moeten krimpen. GVB is daarom samen met de andere OV-bedrijven en decentrale overheden in gesprek gegaan met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De regering besloot daarop om in 2023 de Transitievergoeding Openbaar Vervoer (TVOV) in te zetten.
Het ministerie staat garant voor maximaal € 150 miljoen voor de hele sector. Dit dekt mogelijke tekorten voor twee derde bij het meest sombere scenario in 2023. De dienstregeling komt dankzij de TVOV niet in gevaar, maar extra kostenbesparingen blijven nodig zolang het aantal reizigers laag blijft.
Wendbaarheid
We gaan door met het verder verbeteren van onze bedrijfsvoering om zo wendbaar en resultaatgericht mogelijk te zijn. Dit betekent verder professionaliseren van ons portfoliomanagement op basis van businesswaarde, kortcyclisch sturen op resultaat, alles op basis van meting, monitoring en data, over de verschillende afdelingen heen. Dit vormt voor ons de leidraad.
Tevreden medewerkers
We zorgen ervoor dat onze medewerkers tevreden zijn en investeren in hun ontwikkeling en competenties. We hebben aandacht voor hun behoeften en we zetten erop in dat zij maximaal betrokken worden vanuit hun expertise. We zijn een multicultureel en prachtig divers bedrijf; we vinden het belangrijk dat iedereen elkaar waardeert en respecteert, juistin het anders zijn. We beseffen dat dit elke dag aandacht vergt: ons bedrijf is een afspiegeling van een samenleving die helaas eerder polariseert dan inclusiever wordt. We zullen dan ook moeten blijven investeren om het intern liefst wat beter, veiliger en inclusiever te maken dan in de buitenwereld.
Vernieuwen en veranderen
We leven in een onvoorspelbare wereld met schaarste aan medewerkers, middelen en geld, en met technologische en digitale mogelijkheden. Tegelijkertijd hebben we te maken met een groeiende stad waarin kwetsbare groepen van het OV afhankelijk zijn en waarin duurzame mobiliteit vereist is. Dit alles vergt dat we, met de ervaringskennis in onze bagage, open en gretig zijn om continu te veranderen en te vernieuwen en zo te kunnen zorgen voor een duurzaam mobiliteitsnetwerk dat veilig, betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen.

