Het jaarverslag 2019 van GVB Holding NV is een geïntegreerde verantwoording over financiële en maatschappelijke prestaties. Hierin leggen we verantwoording af aan onze stakeholders over onze prestaties als openbaarvervoerbedrijf voor de stad Amsterdam en omstreken.
Stakeholders
Tot onze belangrijkste stakeholders rekenen we de reizigers, Vervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam en onze medewerkers.
Grondslagen en uitgangspunten voor de verslaggeving
De geconsolideerde jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de wettelijke bepalingen van Titel 9 Boek 2 BW en de stellige uitspraken van de 'Richtlijnen voor de jaarverslaggeving', die zijn uitgegeven door de Raad voor de Jaarverslaggeving.
Voor de niet-financiële prestatie en resultaten rapporteren we op basis van het rapportageframework van het International Integrated Reporting Council (IIRC),
Materialiteit en onderwerpkeuze
Om aan het materialiteitsprincipe te voldoen hebben we in 2018 een intern materialiteitsonderzoek gedaan en dit boekjaar een light update daarvan. De strategische thema's zijn ons uitgangspunt. We hebben bekeken wat onze collega's in het ov rapporteren en wat er over ons in de media wordt geschreven. Onze conclusie is dat we behoorlijk compleet zijn en dat op de thema's die we in 2018 hebben vastgesteld geen aanpassing nodig is. In de paragraaf Wat onze stakeholders belangrijk vinden staan de belangrijkste aandachtspunten per stakeholdergroep.
GVB en de Sustainable Development Goals
GVB heeft de relevantie van de doelen bepaald vanuit de bedrijfsstrategie. Op welke Sustainable Development Goals heeft de uitvoering van onze strategie de meeste impact? We hebben hiervoor eerst een relevantiescore toegekend aan elk subdoel. Die scores zijn opgeteld en gemiddeld per hoofddoel. Vervolgens hebben we gekeken welke subdoelen elkaar overlappen. Op basis van de hoogste gemiddelde scores en de ‘ontdubbeling’ hebben we de onderstaande vier Sustainable Development Goals gekozen:
Het GVB richt zich op 4 SDG-hoofddoelen
Per hoofddoel zijn er subdoelen. Hieronder staan de zes meest relevante subdoelen vanuit GVB. De onderstreepte onderwerpen linken naar de betreffende resultaatparagrafen waar je meer kunt lezen over hoe GVB bijdraagt.
- 7.2 - Tegen 2030 in aanzienlijke mate het aandeel hernieuwbare energie in de globale energiemix verhogen.
- 7.3 - Tegen 2030 de globale snelheid van verbetering in energie-efficiëntie verdubbelen.
- 8.5 - Tegen 2030 komen tot een volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor alle vrouwen en mannen, ook voor jonge mensen en personen met een handicap, alsook een gelijk loon voor werk van gelijke waarde.
- 11.2 - Tegen 2030 is er toegang tot veilige, betaalbare, toegankelijke en duurzame transportsystemen voor iedereen, door het verbeteren van veiligheid van wegen (met name via de groei van het openbaar vervoer) met bijzondere aandacht voor de behoeften van mensen in kwetsbare posities zoals vrouwen, kinderen, invalide personen en ouderen.
- 12.5 - Tegen 2030 de afvalproductie aanzienlijk beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik.
- 12.6 - Bedrijven aanmoedigen, in het bijzonder grote en transnationale bedrijven, om duurzame praktijken aan te nemen en duurzaamheidsinformatie te integreren in hun rapporteringscyclus.
Interne en externe toetsing
Onze afdeling Interne Audit controleert de in dit verslag gepresenteerde data. We laten de niet-financiële prestaties in dit jaarverslag nog niet toetsen door een externe accountant. Dit is wel onze intentie voor de toekomst. We willen echter eerst de kwaliteit van de verslaggeving op het juiste niveau brengen.
Andere verslagen
Naast dit groepsverslag publiceren we de jaarverslagen van onze juridische entiteiten GVB Veren BV en GVB Activa BV op onze website over.gvb.nl.