Bedankt!

Iedereen bij GVB heeft in 2021 zijn steentje bijgedragen aan het bereikbaar houden van Amsterdam tijdens corona. Enkele collega’s belichten hier de prestaties van velen. Dank aan ieders niet-aflatende inzet om onze reizigers nu en in de toekomst op een veilige en comfortabele manier naar de plaats van bestemming te brengen. Dit is en blijft onze prioriteit.

Vincent, busbestuurder

Wij zijn met GVB tijdens corona al die tijd blijven rijden. Overdag was het vaak alweer ietsje drukker, maar in de avond met een lege bus rijden, daar word je wel moe van. We hebben nu aan het eind van het jaar ook langere diensten, omdat we meer uren overnemen van chauffeurs die ziek thuis zitten.

En je maakt ook gekke dingen mee, hoor. Dat er op de halte vlak bij een teststraat iemand voor je raampje staat, en dat je het raampje opendoet en die persoon dan naar binnen blaft: ‘Waar is de teststraat?’ Dan schrik je wel even, hoor.

Maar het is belangrijk dat we er voor de mensen zijn. Dat we door zijn gegaan. Ik denk dat we daar wel trots op mogen zijn, dat we dat met z’n allen hebben gedaan, met alle GVB-collega’s.

Marja, trambestuurder

In 2021 heeft het meest indruk op me gemaakt dat we amper reizigers hadden tijdens de lockdown. De toeristen bleven weg, en vooral de avondklok vond ik verschrikkelijk. Het was net een scary movie, hartje centrum van Amsterdam was een ghost town. Ik miste mijn oude Amsterdam, het lekker bezig zijn met de mensen. Het is eigenlijk zo: Amsterdam heeft het, maar nu even niet.

GVB is een hartstikke fijn bedrijf, het is leuk met de collega’s onder elkaar. Nu met omikron vallen onze collega’s met bosjes tegelijk om, daar is niks aan te doen, als GVB sta je dan ook met je rug tegen de muur. Heel vervelend ook voor het bedrijf.

Roland, busbestuurder

Het verkeer is weer even druk als voor de lock­down. Dat is wel fijn, anders is het heel saai. Ik vond het ook niet prettig om te rijden met een lege bus, dat gebeurde vooral ’s nachts. Ik vind het veel leuker als het wat drukker is.

Bastiaan, schipper

Toen ik bij GVB kwam, nu 2 jaar geleden, zou ik een introductie krijgen op het hoofdkantoor, maar door corona is dat er nooit van gekomen. Dat is wel jammer. Verder veranderde er voor ons als schippers met de lockdowns niet zo veel, want wij hebben hierboven in de stuurhut sowieso weinig contact met de reizigers. Wat ik wel mis, is dat wij elkaar als schippers ook niet vaak zien. Eigenlijk alleen als we elkaar aflossen in de haven. En alle sociale evenementen die niet doorgaan, die mis ik ook.

In de zomer is het op de veren extreem druk geweest. Dan kost het veel meer tijd voordat iedereen aan boord is, en als je pech hebt, haal je je vaartijden niet. Mensen gingen ook te dicht op elkaar staan. Gelukkig waren er instapbegeleiders, die ook toezicht hielden op het dragen van mondkapjes. Dat kunnen wij hierboven niet.”

Brigitte, medewerker Serviceteam Vervoer

Met het Serviceteam geven we de reizigers ondersteuning bij van alles, zoals bij calamiteiten, maar we helpen ze ook bij evenementen. En we spreken mensen aan op het dragen van een mondkapje, maar handhaven is niet onze taak.

Het was vooral een saai jaar vanwege corona. Al die dingen zoals Sail en de Toppers, en de evenementen in de Heineken Music Hall en AFAS, waar we normaal gesproken de stroom reizigers in goede banen leiden, dat is allemaal weggevallen, en dat is wat het juist zo leuk maakt. Ook de service aan toeristen ligt grotendeels stil. Heel jammer. Maar ik heb het nog steeds hartstikke naar m’n zin in mijn werk hoor, ik vind het heel leuk om te doen!

Bianca, trambestuurder

Corona heeft er flink ingehakt. We hebben vaak met lege trams gereden, dat is echt ongezellig. En we hebben zieke collega’s gehad. Zelf heb ik in de eerste golf corona gehad, heel ernstig. Ik ben 10 dagen helemaal out geweest en nu, bijna 2 jaar later, ben ik nog steeds niet helemaal hersteld. Mijn man is ook trambestuurder en werkt in dezelfde ploeg als ik, en als een dienst voor mij te zwaar is, ruilen we. Dat is wel handig.

Zoek

PDF

Home/Bedankt!